Stuart x 2 Live @ Salonica

Τελικά μερικά χιλιόμετρα παραπάνω, ένα ταξιδάκι με το τρένο, η επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε τέλος πάντων είχε ως αποτέλεσμα να παρακολουθήσω δύο καλύτερες (ποιοτικά) συναυλίες από τις αντίστοιχες της Αθήνας (και φθηνότερες ε, μην το ξεχνάμε αυτό)

Tindersticks Live @ Principal 20 Feb 2009

Η αρχή έγινε την παρασκευή στις 20 Φεβρουαρίου. Άγχος αν θα προλάβω το ξεκίνημα, σίγουρα χάνω το support (κρίμα ρε γαμώτο, τους Prefabricated τους εκτιμώ αφάνταστα) αλλά θα γίνει αγώνας να είμαι εκεί στην πρώτη λέξη που θα βγει από αυτό το λαρύγγι το βαρύ και αβάσταχτο. Εννιά παρά δέκα άφιξη στον ΟΣΕ (Χριστέ μου, πρώτη φορά φτάνει στην ώρα του το τρένο δύο χρόνια που το έχω λιώσει), δέκα και πέντε παρκάρισμα έξω από το Principal. Είσοδος στο λαϊβάδικον και φυσικά χαμός, μαζεμένος χαμός όμως. Επίσκεψη στο πατάρι την ώρα που στην σκηνή βρίσκεται ένας τύπος με κιθάρα. Ω ρε που είναι τα παιδιά μας, τα δικά μας, εδώ από τα βόρια; Μπα, πουθενά οι Prifabricated. Δεν έμαθα ποτέ τι έγινε, πάντως εμένα το εισιτήριό μου δεν γράφει πουθενά το όνομα του κυρίου David Kitt. Συμπαθητικός κύριος, δεν λέω, με μια κιθάρα και το λαπτοπ του, έκανε καλό σαματά, έδειχνε να το ευχαριστιέται, αλλά εγώ θα προτιμούσα τους Prifabricated. Κατευθυνόμαστε προς την σκηνή, άνετα σχετικά, βρίσκουμε τους υπόλοιπους και ετοιμαζόμαστε για το κυρίως μενού. Η είσοδος των Tindersticks έγινε με ένα γαλήνιο, ήρεμο τρόπο, ένας ένας εμφανιζόταν στην σκηνή παίρνοντας την αντίστοιχη θέση του, και τελευταίος ο Stuart Stapples. Από την πρώτη στιγμή που έπιασε το μικρόφωνο μέχρι την τελευταία που το άφησε σε είχε εκεί, καρφωμένο πάνω του, μαγεμένο, ζαλισμένο, υπό την επήρεια αυτής της μεθυστικής φωνής. Δεν είμαι και ο μεγαλύτερος φαν των Tindersticks, ο τελευταίος τους δίσκος με άφησε σχεδόν αδιάφορο, αλλά δεν μπορώ να πω τίποτα για την επιβλητικότητα αυτού του frontman. Αυτό που λέμε ήρεμη δύναμη. Ακούστηκαν τραγούδια παλιά, αγαπημένα, που περιμέναμε, και άλλα που δεν περιμέναμε. Το κύριο μέρος του σετ όμως ήταν από το Hungry Saw, το οποίο ζωντανά μου άρεσε περισσότερο.

Mogwai Live @ Apothiki 21 Feb 2009

Χαλαρή και ήρεμη κύλισε το λοιπόν η παρασκευή μας, ξεπιαστήκαμε, γυμνάσαμε τα αυτιά μας, σειρά είχε τώρα ο θόρυβος. Για την ιστορία των Mogwai δεν χρειάζεται να πω τίποτα, για το μουσικό είδος που αυτοί με κάνα δυο άλλους ξεκίνησαν και κάποιοι μουσικογραφιάδες το ονόμασαν post rock δεν χρειάζεται να πω σίγουρα τίποτα, έχει ταλαιπωρηθεί το καημένο εκατοντάδες φορές. Άρα ας περάσουμε στην ουσία, ήταν αποτελεσματικοί οι Mogwai το Σάββατο το βράδυ στην Αποθήκη του Μύλου; Φυσικά και ήταν. Τι και αν έχουν περάσει 12 χρόνια από το δισκογραφικό τους ντεμπούτο, τι και αν τους έχεις ξαναδεί, τι και αν το post rock έχει περάσει στην όχθη του mainstream σχεδόν, μια εμφάνιση του Σκωτσέζων είναι πάντοτε μοναδική. Γιατί μόνοι αυτοί ξέρουν να χειριστούν τόσο περίτεχνα το θόρυβο της κιθάρας, ξέρουν ακριβώς πότε να τοποθετήσουν το ξέσπασμα σε μια ήπια εισαγωγή, ξέρουν την μυστική δόση μελωδίας και εκρηκτικότητας ώστε ένα τραγούδι να σε υπνωτίζει και να σε ξυπνάει ταύτοχρονα. Και αν φάνηκαν κάπως μετρημένοι στο Mogwai Fear Satan, ήρθε στο κλείσιμο το Batcat να μας στείλει στο κρεβάτι με τα αυτιά να βουίζουν.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

Σχόλια

Ο χρήστης M. είπε…
ηταν οι Mogwai το κατι αλλο!απεδειξαν ακομα μια φορα τι εστι live!
Ο χρήστης elafini είπε…
Χαίρομαι που τους ευχαριστήθηκες...θα σε μαλώσω όμως...γιατί κατηγορείς ως κατώτερες ποιοτικά τις Αθηναϊκές συναυλίες χωρίς να τις έχεις παρακολουθήσει;
Ο χρήστης Unknown είπε…
Βασικά έμαθα ότι δεν κατάφερες καν να μπεις στο Gagarin παρ' όλη την καλή διάθεση των υπευθύνων να βάλουν διακόσια άτομα παραπάνω μέσα και να μην μπορείς να πάρεις ανάσα, γι αυτή την ποιότητα μιλάω, όχι για την απόδοση των συγκροτημάτων, την οποία φυσικά και δεν μπορώ να κρίνω αφού δεν τους παρακολούθησα και στην Αθήνα.
Ο χρήστης elafini είπε…
Ναι, βλέποντας τον χαμό απ'έξω απόφυγα να το δοκιμάσω...κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου και σκέφτομαι...ο κόσμος στριμώχτηκε...μήπως όμως αυτό επηρρέασε θετικά την απόδοση των Mogwai; όπως και να το κάνεις, άλλο feedback παίρνουν τα συγκροτήματα από έναν ασφυκτικά γεμάτο χώρο. Προσωπικά θα με έφτιαχνε πολύ να παίζω σε έναν χώρο που δεν πέφτει καρφίτσα. Άγνωστο λοιπόν το που έπαιξαν καλύτερα.
Κακή ποιότητα για το κοινό, ίσως όμως καλύτερη διάθεση από τους Mogwai...αφού όμως ούτε κι εγώ αλλά ούτε κι εσύ πήγαμε, δεν θα το μάθουμε ποτέ...αυτό εννοώ.
Ο χρήστης fantasmenios είπε…
ασφυκτικά γεμάτο το γκαγκάριν και το feedback που πήραν οι mogwai ήταν δυο κεφάλια που κουνιότανε και δυο υψωμένες γροθιές...

πιο πολύ πόζα το κοινό από το συγκρότημα δηλαδή..
Ο χρήστης elafini είπε…
(και πάνω που μας συνήθισες στα μυριάδες ποστ, εξαφανίστηκες...)
Ο χρήστης Unknown είπε…
@ elafini εγώ το ξέρω, με επιβεβαιώνει και ο κύριος fantasmenios. Μπορείς να πας στο διάσημο πλέον μπλογκ του και να διαβάσεις για τα όσα έγραψε για τον ελληνάρα ποστοροκά, ωραία ιστορία. Εσείς με φάγατε, αφού δεν θέλετε ποστ ο zeugolator θα υπακούσει, δύο άτομα έχει να τον διαβάζουν, να τα στενοχωρήσει;

@ fantasmenio στην αποθήκη θαρρώ πως κινούνται περισσότερα κεφάλια, ο mixalise ανέβασε σήμερα βίντεο από την συγκεκριμένη νύχτα, δες και πες μου αν ήσασταν χειρότερα.
Ο χρήστης evaversus είπε…
1.Ειλικρινά ,δεν ήξερα ότι έπαιζαν την Παρασκευή οι Tindersticks (νόμιζα ότι έπαιζαν ίδια μέρα με τους Mogwai ,τα κάνουν αυτά εδώ στο Βορρά )και δυστυχώς τους έχασα για άλλη μια φορά ,αν και δεν άκουσα τα καλύτερα (τεσπα) .Όσο αφορά τη συναυλία των Mogwai στο Μύλο :Ναι ,όντως περίμενα τόσο κόσμο ,ναι όντως έπαιξαν το Katrien ,ναι όντως ήταν πολύ καλοί (ίσως όχι όσο την πρώτη φορά ) ,ναι όντως οι Mogwai είναι ξεχωριστή συναυλιακή εμπειρία (τέτοι βάρος στις κιθάρες δεν το ακούς ούτε σε σκληρα ροκ και μεταλ γκρουπς ) ΑΛΛΑ NAI ΟΝΤΩΣ το κοινό ήταν ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και μου θύμησε το κοινό των Isis στην Αθήνα (τι περιμένετε για να χτυπηθείτε !) και αυτό με τους μπάφους έχει παραγίνει ,σκέτη αποχαύνωση έχουν καταντήσει τα μαλακισμένα (σόρυ αλλά τα πήρα λίγο) .Κατά τα άλλα οι Mogwai ήταν σχεδόν άψογοι ,αλλά αν προσέξατε προς το τέλος ,άρχισαν λίγο να χασμουριούνται (κυριολέκτικά!) Τα συμπεράσματα δικά μας ...
Ο χρήστης mystery falls down είπε…
Ο καθένας έχει διαφορετικό τρόπο να εκφράζει τα συναισθήματά του. Ωστόσο, θα συμφωνήσω ότι το κοινό δεν ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδης. Βέβαια, αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία. Οι Mogwai έλαμψαν στην σκηνή (χωρίς να χρειάζονται να καταφεύγουν συνεχώς στην ένταση). Τέλος, διορθώνω. Το "Katrien" δεν το έπαιξαν. :) Στους 65daysofstatic θα γίνει χαμός!
Ο χρήστης evaversus είπε…
σορυ ,ήθελα να πω το like herod που πάντα το μπέρδευα ,η μου προδιέθετε καλύτερα ως όνομα για το συγκεκριμένο ογκόλιθο ,είναι και η ηλικία βλέπεις ...Δεν εννοώ ότι είναι ανάγκη να καταφεύγεις στην ένταση ,ούτε στον εντυπωσιασμό για να αποδείξεις κάτι ,αλλά με παρόμοιο ποστ κοινό δε θέλω να φνταστώ τι (δε ) θα γίνει στους 65 d.o.s.Μάλλον υπάρχουν κάποια στερεότυπα (και) στο χώρο των αντιδράσεων των ποστ-άδων ,επειδή θεωρούν δικαιωμάτικά ότι ανήκουν στο indie αλλά πόσο indie είναι ένα συγκρότημα που διασκευάζει και Black Sabbath ή πόσο indie ήταν (είναι) οι Slint, οι Savage Republic klp ?
Ο χρήστης River Phoenix είπε…
εδώ στο αθήνα πάντως οι tindersticks απογοήτευσαν λόγω χώρου (μαλακία badminton) αλλά πάντα είναι ωραίο να τους βλέπεις...

mogwai δεν πήγα...είπα να μην κουφαθώ πάλι :-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις