Heima

Η πρώτη λέξη που μου ήρθε στο μυαλό μετά από τα πρώτα λεπτά του ‘’Heima’’ ήταν η αρμονία. Οι άνθρωποι της Ισλανδίας έχουν βρει, νομίζω, την απόλυτη ισορροπία μέσα από την φύση και την μουσική. Το βλέπεις στα πρόσωπά τους, το βλέπεις στον τρόπο ζωής τους.

Το 2006 οι Sigur Ros επιστρέφουν από την παγκόσμια περιοδεία τους πίσω στην πατρίδα. Είχαν αρκετό καιρό στο μυαλό τους να παίξουν σε διάφορα μέρη της Ισλανδίας και ο χρόνος φάνταζε τέλειος για να το κάνουν τώρα. Τελευταία στιγμή αποφασίζεται οι συναυλίες να είναι δωρεάν, έτσι γεννήθηκε το ‘’Heima’’. ‘’Heima’’ σημαίνει ‘’στην πατρίδα’’, η μπάντα είναι χαρούμενη κάθε φορά που επιστρέφει από τις μεγαλουπόλεις πίσω στην ηρεμία και στον άπλετο χώρο, όπως είπαν οι ίδιοι, της Ισλανδίας, είναι το καταφύγιο τους. Βλέποντας τις εικόνες από το φιλμ καταλαβαίνει κανείς το γιατί. Περιπλάνηση από άκρη σε άκρη του νησιού, βουνά, κοιλάδες, πάγοι, ομίχλη, όμορφα χωριουδάκια, απίστευτες εικόνες. Στην περιοδεία αυτή οι Sigur Ros παίξανε σε μικρές αίθουσες, σε πλατείες χωριών, μπροστά από εκκλησίες, σε πρόποδες βουνών, σε εγκαταλελειμμένα κτίρια. Η δωρεάν πρόσβαση στις συναυλίες αυτές έδωσε ένα άλλο χαρακτήρα στο όλο γεγονός, μια περισσότερο οικογενειακή υφή. Έβλεπες άτομα από 2 έως 82 χρόνων, να συγκεντρώνονται στους χώρους είτε για να απολαύσουν τους Sigur Ros, είτε απλά για να συμμετάσχουν σε αυτό το πανηγύρι που συνέβαινε στο χωριό τους. Το περιβάλλον σε κάθε χώρο που παίξανε ήταν μαγικό, σε αυτό συντελούσε τόσο η μουσική όσο και τα πανέμορφα τοπία και η ζεστασιά των ανθρώπων.

Μακράν το καλύτερο μουσικό ντοκιμαντέρ στις φετινές 13ες Νύχτες Πρεμιέρας. Όπως μας είπαν ο παραγωγός και ο σκηνοθέτης είμαστε οι πρώτοι που το βλέπουμε πέρα από τους φίλους της μπάντας και μάλλον οι πρώτοι και τελευταίοι που το χαρήκαμε στην μεγάλη οθόνη καθώς το ‘’Heima’’ θα βγει απευθείας σε DVD κάπου στις αρχές του Νοέμβρη. Στο κομμάτι των ερωτήσεων μάθαμε και μερικές βασικές πληροφορίες. Οι στίχοι που σιγοτραγουδά ο ‘’Jonsi’’ είναι σκόρπιες λέξεις η οποίες πολλές φορές δεν βγάζουν νόημα ακόμη και αν είσαι Ισλανδός. Ο νέος δίσκος θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο και τότε θα αρχίσουν και οι συναυλίες για την προώθηση του, ίσως να περάσουν και από την χώρα μας.

Link 1

Link 2

Σχόλια

Ο χρήστης ΠΡΕΖΑ TV είπε…
Δυστυχως σε αυτη τη ταινια δεν καταφερα να παω...Παντως χθες ειδα 4...
Ο χρήστης WinterAcademy είπε…
yep! νομίζω πως κι εσένα σε μισ.. εεεε, σε ζηλεύω τόσο δα λιγουλάκι. εμένα μου σηκώθηκε η τρίχα κ μόνο που τους είδα στο screaming masterpiece
Ο χρήστης Unknown είπε…
1.πρεζα tv : δεν πειράζει,υπάρχει και το dvd, εγώ το χτύπησα κιόλας με 37 ευρουλάκια και με το βιβλίο bonus.Μακάρι να μπορούσα να δω και γω 4 ταινίες σε μια μέρα.

2.winteracademy : πραγματικά το φιλμ τα σπάει κανονικά, δεν χρειάζονται ''ακρότητες'',σε λίγες μέρες σκάει σε dvd.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…

Οι στίχοι που σιγοτραγουδά ο ‘’Jonsi’’ είναι σκόρπιες λέξεις η οποίες πολλές φορές δεν βγάζουν νόημα ακόμη και αν είσαι Ισλανδός.


Symperainoume pws oi Islandoi mporoun tis perissoteres fores na katalavoun skorpies le3eis.
(Syggnwmh gia ta greeklish, den exw valei akomh ellhnika)

Δημοφιλείς αναρτήσεις