50o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης : Αναμνήσεις

1. Kan Door Huid Heen/Μπορεί να Διαπεράσει το Δέρμα-Esther Rots-Netherlands 2009

Μία γυναίκα χωρίζει με τον σύντροφό της και μένει μόνη στο σπίτι που ζούσανε μαζί. Προσπαθεί με διάφορους τρόπους να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές. Μια μέρα (κακιά η ώρα) παραγγέλνει πίτσα. Η πόρτα χτυπάει και η πίτσα έρχεται, έλα μου όμως που ο πιτσαδόρος αφού πληρωθεί δεν φεύγει. Μπαίνει μέσα και βιάζει την πρωταγωνίστρια μας. Αφού βρίσκει το θάρρος και πηγαίνει στο δικαστήριο για να δει τον βιαστή της να καταδικάζεται πρέπει να βρει και το θάρρος να ξεπεράσει την σοκαριστική εμπειρία. Μετακομίζει σε ένα ερείπιο στην εξοχή και προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή. Τα πράγματα όμως δεν της έρχονται τόσο εύκολα όσο θα περίμενε.

Σχόλιο : Αρκετά καλή η ταινία της Esther Rots, περνάει στον θεατή με δυνατό τρόπο την κατάσταση ενός θύματος βιασμού, με πανέμορφη μουσική επένδυση και ωραία σκηνοθεσία.

2. Stroszek/Στρότσεκ-Werner Herzog-Germany 1976

Ο Μπρούνο προσπαθεί να επιβιώσει στην κοινωνία του Βερολίνου. Βγάζει λεφτά παίζοντας μουσική σε αυλές σπιτιών και είναι επιρρεπής σε καβγάδες. Βγαίνοντας για άλλη μια φορά από την φυλακή προσπαθεί να κάνει μια καινούργια αρχή στις ΗΠΑ, μαζί με την πόρνη Εύα που έσωσε από τα χέρια των μαστροπών της. Στην αρχή όλα φαίνονται να πηγαίνουν καλά ως που........

Σχόλιο : Δεν κατάφερα να δω πολλές ταινίες του Herzog αλλά δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη προσπάθεια για να καταλάβεις το ταλέντο του, θαυμάσιος.

3. The Age Of Stupid/Η Εποχή των Ηλιθίων-Franny Armstrong-UK 2009

Η γή μας στο έτος 2055. Τα πράγματα δεν φαίνονται καθόλου καλά. ''Γιατί δεν σώσαμε του εαυτούς μας όταν είχαμε την ευκαιρία;'' Τραβηγμένο σενάριο ή μελλοντικές προβλέψεις; Ο καιρός θα δείξει!

Σχόλιο : Ωραία σκηνοθεσία και με εικόνες καταστροφής που έχουν παρθεί όλες τους από τραγικά γεγονότα που έχουν συμβεί ανά τον κόσμο.

4. Nosferatu-Phantom Der Nacht/Νοσφεράτου-το Φάντασμα της Νύχτας-Werner Herzog- Germany 1978

Νομίζω ότι την ιστορία την ξέρουνε όλοι, οπότε δεν χρειάζεται ούτε περιγραφή ούτε και σχόλια.

5. Efhes/Εφχές-Άγγελος Σπάρταλης- Ελλάδα 2009

Όπως θα γνωρίζετε οι περισσότεροι φέτος δεν συμμετείχαν οι έλληνες σκηνοθέτες στο Φεστιβάλ, δεν συμμετείχαν παρά λίγων εξαιρέσεων. Οι Εφχές αποτελούσαν μέρος του Digital Wave. Ι ιστορία εξελίσσεται μέσα σε ένα σινεμά όπου πέντε άτομα (οι οποίοι όπως θα καταλάβουμε μετά είναι άγγελοι) προσπαθούν μέσα από τα σενάρια των ταινιών τα οποία γράφουν οι ίδιο και παίζουν οι ίδιοι να πραγματοποιήσουν ευχές των ανθρώπων.

Σχόλιο : Περίμενα περισσότερα από αυτή την ταινία αλλά τελικά νομίζω πως δεν στάθηκε στο ύψος της.

6. Lourdes/Προσκύνημα στην Λούρδη-Jessica Hausner-Austria, France, Germany 2009

Όπως καταλαβαίνεις και από την τίτλο η ταινία έχει να κάνει με άρρωστους ανθρώπους οι οποίοι πηγαίνουν στο προσκύνημα της Λούρδης για να θεραπευτούν. Μέσα σε αυτούς τους ανθρώπους συναντάς διάφορους χαρακτήρες που κάνουν το σενάριο αρκετά ενδιαφέρον. Θα βρεις μέσα στην άπιστη γιαγιά, τις κουτσομπόλες φίλες, τον φθόνο απέναντι στην θεραπεία του άλλου.

Σχόλιο : Μπορεί να σου αρέσει ακόμη και αν δεν είσαι και πολύ κοντά στην θρησκεία ή αν δεν πιστεύεις και πολύ στα θαύματα.

7. Uzak Ihtimal/Το Λάθος Κομποσκοίνι-Mahmut Fazil Coskun-Turkey 2009

Άλλη μια ταινία που έχει να κάνει με την θρησκεία. Το σενάριο στηρίζεται στον ανεκπλήρωτο έρωτα άλλα και στην αδυναμία του ανθρώπου να πει αυτό που νιώθει για τον άλλο. Αυτός είναι μουσουλμάνος, αυτή είναι χριστιανή, αυτός την αγαπάει και αυτή το ίδιο, και όμως δεν θα πουν ούτε λέξη σε όλη την ταινία επί του θέματος, ακόμη και στο χαιρετισμό στα τρένα λίγο πριν το φινάλε, εκεί που νομίζεις ότι θα έχεις ένα ευτυχισμένο happy end.

Σχόλιο : Αφού έχασα τον Fatih έπρεπε να αναπληρώσω το κενό, και όπως αποδείχτηκε οι τούρκοι συνάδελφοι του τα κατάφεραν περίφημα.

8. Sarameul Chatseumnida/Αγνοούμενος-Lee Seo-South Korea 2009

Τρελός κολλάει αφίσες στους δρόμου με σκυλιά που έχουν εξαφανιστεί και βγάζει το ψωμί του. Το αφεντικό του τον χρησιμοποιεί σε βιτσιόζικες φαντασιώσεις, τον δέρνει, του περνάει λουρί στο λαιμό και του συμπεριφέρεται σαν ζώο. Ο τρελός στην διάρκεια την ταινίας αποτρελαίνεται και αρχίζει να σκοτώνει ανθρώπους για τους οποίους αργότερα κολλάει αφίσες στους τοίχους ότι αγνοούνται, στο τέλος καθαρίζει και το αφεντικό του.

Σχόλιο : Κρίμα γιατί έχω δει τόσες ωραίες ταινίες από South Korea, σίγουρα η χειρότερη ταινία που είδα στο φεστιβάλ.

9. Metastaze/Μεταστάσεις-Branko Schmidt-Croatia, Bosnia & Herzegovina, Serbia 2009

Το Trainspotting δεκατρία χρόνια μετά. Περισσότερο ωμό και βίαιο. Με τέσσερις χαρακτήρες άπαιχτους, τρελές μορφές.

Σχόλιο : Πραγματικά δυνατό φιλμ, γρήγορο, με ένταση, συνέχεια στην τσίτα.

10. Tribu/Η Φυλή-Jim Libiran-Philippines 2007

Ανέμελος φεστιβαλιστής κόβει βόλτες και τρέχει από την μία αίθουσα στην άλλη, ξάφνου το μάτι του πέφτει πάνω σε μια αφίσα ταινίας που δεν έχει κυκλώσει να δει, μια αφίσα γεμάτη από αναφορές βραβείων, ε δεν μπορεί λες, πρέπει να την δω. Τραγικό φιλμ, θέλει να μας παρουσιάσει τις συμμορίες στις φτωχογειτονιές της Μανίλα, αλλά το κάνει με τόσο τραγικό τρόπο. Η πρώτη και τελευταία ευκαιρία σε παραγωγή των Φιλιππίνων.

Σχόλιο : Για κάτι τέτοιες ταινίες δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι τα βραβεία.

11. Go Get Some Rosemary/Φέρτε και Λίγο Δεντρολίβανο-Josh & Benny Safdie- USA 2009

Πατέρας δικαιούται να βλέπει τους δύο του γιους δύο βδομάδες την χρόνο. Τι μπορεί να πάει στραβά μέσα σε δύο βδομάδες; Πολλά!!! Πατέρας μπαίνει φυλακή, πατέρας δίνει στα παιδιά του υπνωτικά χάπια γιατί πρέπει να δουλέψει διπλοβάρδια και δεν θέλει αν αφήσει τα παιδιά μόνα τους, παιδιά δεν λένε να ξυπνήσουν, τελικά ζουν, πατέρας δεν καταφέρνει να πάει στη ώρα του να παραλάβει τα παιδιά από το σχολείο και μπαίνει στην μέση η πρώην, απειλές, και άλλες απειλές, πατέρας φρικάρει και απαγάγει τα παιδιά.

Σχόλιο : Τρυφερή ταινία που πραγματεύεται ένα ευαίσθητο θέμα και θα σου αρέσει θες δεν θες.

12. Lebanon/Λίβανος-Samuel Maoz-Israel, France, Germany 2009

Να και μια ταινία που δικαιολόγησε τον ντόρο που την ακολουθούσε. Πρώτη μεγάλου μήκους για τον Maoz, και τα καταφέρνει περίφημα. Αν και οι αντιπολεμικές ταινίες έχουν κουράσει γενικώς εδώ η σκηνοθετική του μαεστρία κάνει το θέμα δεύτερο πρωταγωνιστή. Όλη η ταινία είναι γυρισμένη σε ένα τανκ, ένα τανκ που δεν βλέπουμε ποτέ από έξω, παρά μόνο στην τελευταία σκηνή του φιλμ.

Σχόλιο : Ο πυροβολητής του τανκ είναι ο Maoz (δηλαδή ο χαρακτήρας παίζει τον σκηνοθέτη) , ο οποίος συμμετείχε στον πόλεμο που μας εξιστορεί για 45 περίπου μέρες.

13. Ordinary People/Καθημερινοί Άνθρωποι-Vladimir Perisic-Serbia, France, Switzerland 2009

Επτά στρατιώτες οδηγούνται από τον διοικητής τους σε άγνωστη περιοχή χωρίς να γνωρίζουν τι πηγαίνουν να κάνουν. Μετά από αρκετές ώρες αναμονής σε ένα απομακρυσμένο στρατόπεδο ένα φορτηγάκη καταφθάνει γεμάτο με μεσήλικες πολίτες. Ο διοικητής τους τους λέει πως αυτός είναι ο εχθρός τους και τους υποχρεώνει να τους εκτελέσουν. Ακολουθούν πολλές αντίστοιχες εκτελέσεις και η αμηχανία των στρατιωτών μετατρέπεται σε δολοφονίες χωρίς ενοχή ή μήπως όχι;

Σχόλιο : Ακόμη δεν έχω αποφασίσει αν μου άρεσε ή όχι η ταινία τούτη, θα το αφήσω να αιωρείται.

14. Caravana Cinematografica/Kino Caravan-Titus Muntean-Romania, Germany 2009

Το Kino Caravan είναι ένα φορτηγάκι που γυρίζει από περιοχή σε περιοχή κουβαλώντας μπομπίνες από προπαγανδιστικές ταινίες οι οποίες προβάλλονται υποχρεωτικά στις κατοικημένες περιοχές. Η ταινία διαδραματίζεται σε ένα χωριό της τρανσυλβανίας και αποτυπώνει την προσπάθεια του πλανόδιου κινηματογράφου να προβάλει το κομμουνιστικό φιλμ μέσα από διάφορες τρικλοποδιές των χωρικών.

Σχόλιο : Από αυτά που είχα διαβάσει την περίμενα καλύτερη, χωρίς αυτό να την κάνει αδιάφορη ταινία.

15. The Crowd/Ο Άνθρωπος των Μαζών-King Vidor-USA 1928

Ποτέ δεν θα περίμενα ότι η καλύτερη ταινία που θα έβλεπα στο φεστιβάλ θα ήταν μια παραγωγή του 1928. Το The Crowd είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ, πολλές σκηνές από την ταινία δεν μπορείς να το πιστέψεις ότι γυρίστηκαν ογδόντα χρόνια πριν, ειδικά το πλάνο που τραβάει τον ουρανοξύστη από την βάση του μέχρι την κορυφή δεν μπορώ να φανταστώ πως το κατάφεραν. Η μουσική επένδυση των Prefabricated Quartet ήταν ονειρική, απογείωσε το φιλμ στα ουράνια, μοναδικός συνδυασμός.

Σχόλιο : Κρίμα που δεν έχουν ηχογραφήσει κανένα κομμάτι από αυτό που μας παρουσίασαν, είχα την αίσθηση ότι θα παίρναμε δωράκι στην έξοδο, ελπίζω να μην το παραμελήσουν αργότερα.

16. Koprudekiler/Άντρες στην Γέφυρα-Asli Ozge-Germany, Turkey, The Netherlands 2009

Ένας αστυνομικός, ένας παράνομος μικροπωλητής και ένας ταξιτζής. Οι καθημερινές ιστορίες αυτών των συνηθισμένων ανθρώπων αποτελούν το κέντρο της ταινίας. Οι δυσκολίες που συναντούν στην προσπάθειά τους να ορθοποδήσουν και να πετύχουν ένα καλύτερο αύριο είναι πολλές μέσα στην χαώδη Κωνσταντινούπολη.

Σχόλιο : Επίσης καλό φιλμ, είπαμε χάσαμε τον Fatih αλλά το τουρκικό σινεμά κάνει πράγματα και θάματα.

17. Tamo i Ovde/Εδώ κι Εκεί-Darko Lungulov-Serbia, Germany, USA 2008

Ένας μουσικός που δεν μπορεί να παίξει πλεόν μουσική και αντιμετωπίζει οικονοιμκά προβλήματα. Ένας σέρβος μετανάστης προσπαθεί να μαζέψει χρήματα για να φέρει την κοπέλα του στην Αμερική. Ο μελαγχολικός μας μουσικός θα δεχτεί να ταξιδέψει στο βελιγράδι, να κάνει ένα λευκό γάμο με την φίλη του σέρβου και να την φέρει στην Αμερική, με το αζημίωτο φυσικά. Όμως τα πράγματα στο βελιγράδι θα άλλαξουν τον Ρομπερτ για τα καλά, θα τον κάνουν άλλο άνθρωπο....

Σχόλιο : Θαυμάσια ταινία, με απλό σενάριο που μας πλασάρεται όμως με ιδιαίτερο τρόπο και κερδίζει πολλούς πόντους.

18. Katalin Varga/Η Εκδίκιση της Καταλίν Βάργκα-Peter Strickland-Romania, UK, Hungary 2009

Σύζυγος μαθαίνει ότι ο γιος του δεν είναι γιος του αλλά καρπός μιας περιπέτειας της γυναίκας του με άλλον άνδρα, για την ακρίβεια καρπός ενός βιαστή. Πετάει γυναίκα και παιδί έξω από το σπίτι και η Καταλίν ξεκινά ένα ταξίδι εκδίκησης. Θα ψάξει αυτούς που την βίασαν και θα πάρει το αίμα της πίσω.

Σχόλιο : Άλλο ένα εξαιρετικό φιλμ από το Balkan Survey.

19. Nothing Personal/Τίποτα το προσωπικό-Urszula Antoniak-The Netherlands, Ireland 2009

Μικρή ολλανδέζα αρχίζει να διασχίζει την Ιρλανδία με ωτοστόπ κάνοντας την δική της επανάσταση. Το ξέφρενο ταξίδι καταλήγει σε ένα απομακρυσμένο νησάκι με ένα υπέροχο σπίτι στην όχθη της θάλασσας. Εκεί θα βρει ένα σοφό μεσήλικα που θα την προτρέψει να δουλέψει γι' αυτόν με αντάλλαγμα φαγητό και στέγη. Εκείνη στην αρχή είναι επιφυλακτική αλλά τελικά θα δεχτεί. Μια ιδιόρρυθμη σχέση θα ξεκινήσει μεταξύ τους και η μικρή μας φίλη θα ερωτευτεί. Ο ώριμος άνδρας όμως θα την ''αφήσει'' σύντομα και πάλι μόνη....

Σχόλιο : Κάτι τέτοιες μικρές ταινίες φέρνουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

20. Slovenka/Το Κορίτσι από την Σλοβενία-Damjan Kozole-Slovenia, Germany, Serbia, Croatia 2009

Φοιτήτρια στην Λουμπλιάνα. Έχει μεγαλώσει σε φτωχή οικογένεια με ένα πατέρα που δεν λέει να μεγαλώσει και μια μάνα που έχει κάνει δεύτερη οικογένεια και την έχει ξεχάσει. Θα θελήσει να πετύχει κάποια πράγματα παραπάνω αλλά δυστυχώς με λάθος τρόπο. Θα πουλήσει το κορμί της μέσω αγγελιών και εκεί που όλα πηγαίνουν καλά κάτι θα πάει τελείως στραβά....

Σχόλιο : Μου άρεσε χωρίς να με εντυπωσιάσει κιόλας.

21. Eastern Plays/Ανατολικές Ιστορίες-Kamen Kalev-Bulgaria, Sweden 2009

Δύο αδέλφια που έχουν χάσει την επαφή μεταξύ τους βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις. Ο ένας προσπαθεί να ξεκόψει από τα ναρκωτικά και ο άλλος προσπαθεί να βρει διέξοδο μέσα από ομάδες νεοναζί. Μόνο όταν έρθουν κοντά θα καταλάβουν τι θέλουν πραγματικά να κάνουν. Ο ένας θα αποφασίσει ότι δεν θέλει να συμμετέχει σε ομάδες που βιαιοπραγούν άσκοπα και ο δεύτερος θα προσπαθήσει να βρει ένα δεκανίκι στο πρόσωπο μια τουρκάλας που σώζει από ξυλοδαρμό. Θα τα καταφέρουν άραγε;

Σχόλιο : Ένα εξαιρετικό φιλμ που διαδραματίζεται στις φτωχογειτονιές της Σόφιας.

22. Honeymoons/Ταξίδια του Μέλιτος-Goran Paskaljevic-Serbia, Albania 2009

Ένα ζευγάρι από την αλβανία και ένα ζευγάρι από την σερβία προσπαθούν να κάνουν μια νέα αρχή. Το ένα στην ιταλία και το άλλο στην αυστρία. Το ταξίδι για τον προορισμό όμως πηγαίνει άσχημα, πολύ άσχημα....

Σχόλιο : Η τελευταία ταινία του Paskaljievic, δεν τον έχω μελετήσει και πολύ αλλά ο δημήτρης που έχει δει αρκετά του λέει πως δεν είναι και το καλύτερό του. Αξίζει τον κόπο πάντως.

23. My Son, My Son, What Have Ye Done/Γιε μου, γιε μου τι έκανες;-Werner Herzog-USA, Germany 2009

Δεν λέω τίποτα για την νέα ταινία του Herzog. Να την δείτε το ταχύτερο, μόνο αυτό θα πω. Θα πω επίσης ότι όσο και αν προσπάθησε ο Herzog όταν την προλόγισε να ΤΟΝΙΣΕΙ ότι η συμμετοχή του David Lynch στο φιλμ είναι μηδαμινή δεν μπορείς να μην εντοπίσεις πολλά σημεία που μυρίζουν Lynch. Χωρίς βέβαια αυτό να μειώνει το έργο του Herzog ή την αξία της τελευταίας του ταινίας.

24. Air Doll/Φουσκωτή Κούκλα-Hirokazu Kore-Eda-Japan 2009

Η νέα ταινία του Kore-Eda είναι ένα ποίημα, ένα παραμύθι, μια απίστευτη ιστορία. Μια ιστορία που αν παρουσίαζε κάποιος άλλος να φαινόταν και αστεία. Η φουσκωτή κούκλα, το υποκατάστατο του σεξ ενός μεσήλικα αποκτά μια μέρα καρδιά. Αρχίζει να μαθαίνει τον κόσμο από το μηδέν και έρχεται αντιμέτωπη με απίστευτες καταστάσεις. Η μουσική επένδυση από τον μαέστρο World's End Girlfriend είναι αξιολάτρευτη, ειδικά τα σημεία με το πιάνο άκρως συγκινητικά.

Σχόλιο : Αρκετοί δεν κατάλαβαν το μεγαλείο του Air Doll και την κοπάνησαν στην μεση του έργου, μπορεί να κουράζουν λιγο τα 126 λεπτά του, αλλά χαλάλι, το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

Σχόλια

Ο χρήστης WinterAcademy είπε…
great job!

καθολου κακη ιδεα ενα συνολικο ποστ μετα το τελος του φεστιβαλ.. και οσο σκεφτομαι ολα τα μαστερκλας που εχω χασει [για να μην πω για τον ΥΠΝΟ]
Ο χρήστης Unknown είπε…
Ευχαριστώ, όχι τόσο καλή όσο η δική σου αλλά έκανα μια προσπάθεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις